Ferma Manastirii Barnova

Povestea Fermei de la Manastirea Barnova (http://caprefericite.ro/)

Mănăstirea Bârnova este monument istoric de categoria A, datează din anul 1628 şi este ctitorită de doi domnitori moldavi, Miron Barnovschi şi Istrate Dabija Vodă între anii 1628-1667. Mănăstirea noastră se situează la o distanţă de 7 km de municipiul Iaşi, în Sat Bârnova, Com Bârnova şi îi are ca şi ocrotitori pe Sf.M.Mc Gheorghe şi Sf.M.Mc. Ioan cel Nou de la Suceava. Ferma noastră de capre se află in imediata apropiere a mănăstirii Bârnova, pe terenul mănăstirii, teren care se află, în prezent, in primul an de conversie la agricultura ecologică.

In anul 2005 am decis să infiinţăm o fermă de animale atât pentru nevoile mănăstirii cât şi pentru a le putea oferi oamenilor care doresc sa manânce sănătos  cele mai bune produse din lapte de capră, de oaie şi de vacă. La inceput am achiziţionat niste oi, apoi niste capre. Vaci am avut tot timpul la mănăstire. In anul 2009 am ramas fară cioban.Ciobanul pe care l-am avut era deja batrân, avea 78 de ani si nu mai facea faţă.Atunci am luat hotararea să vindem oile si sa rămânem cu caprele si cu vacile in ferma.

In anul 2010 am efectuat o vizită in Franţa unde am avut posibilitatea să vizitez căteva mănăstiri şi foarte multe ferme de capre pentru a invaţa din experienţa francezilor cu privire la producerea branzeturilor din lapte de capră.Si am reuşit, cu ajutorul lui Dumnezeu.

Atunci m-am abonat la revista” La Chevre”, m-am apucat de citit cărti de specialitate despre producerea brânzeturilor şi m-am inscris şi la un master în zootehnie la Facultatea de Zootehnie din Iaşi având ca specialitate Managementul Producţiilor Animale.Intr-un cuvânt am inceput să investesc in mine si in acest domeniu pentru că mi-a placut intotdeauna când fac ceva să fac cu toată inima.

Am amenajat în mănăstire 4 camere, din care 2 camere de frig, cu temperatura controlată, intre 0 şi 20 de grade C. Am cumpărat o crintă din inox pentru telemea şi un tanc de răcire de 600 de litri pentru pentru păstrarea laptelui în zilele de sărbatoare, atunci când nu lucrăm şi suntem la biserică.

Am confectionat in manăstire un stand de muls capre cu 10 locuri, am procurat un aparat de muls capre şi am amenajat un spatiu de crestere a iezilor cu biberonul pentru cei care au mame neglijente si nu îi stiu alăpta

Toate aceste lucruri le-am făcut din modestele venituri ale mănăstirii noastre, cu implicarea monahilor si nu în ultimul rând cu ajutorul lui Dumnezeu fără de care nu am fi putut face nimic.