Brânzeturi Viofanny

Târgul Ieşilor are musafiri de seama… tot d-ai noştri moldoveni, tot pasionaţi de deliciozităţi, tot produs tradiţional românesc… de prin Săveni.

Şi da dragilor Ieşeni pofticioşi, au reinventat roata- roata de caşcval bineînţeles! Caşcavalul de Săveni de la Viofanny, vine din Botoşani să ne încânte mustăţile pofticioase, să ne umple bărbile de firmituri şi burticile de bunătăţi… Şi nu e reinventată- e perfecţionată şi parafată ca produs tradiţional românesc 🙂

Şi pe bune fraţilor că era şi timpul să căşcăvălim serios şi în târgurile Ieşilor! Vă aşteptăm cu drag fraţilor din Săveni, cu braţele deschise şi burticile pregătite să ne încântaţi cu ale voastre bunatati!

Istorioara buricului

EHEHEEE Dragii moşului…. 

By NutriGo – Cabinet de Nutriţie şi Dietetică 

Lumea e cu politichia amu’, cu asaltul Parlamentului şi Guvernului,  şi toţi trebuie să ne amintim şi să ne re-amintim de complotul cu praf de puşcă a lui Fawkes…

Dară eu, ca un bun nutriţionist, tot cu haleul… dar ştiţi cum e, fiecare cu ale lui!

Io am venit acilea să vă spun o poveste- că tot văd peste tot pe grupuri ce furori a făcut Caşcavalul din Săveni de la Vifanny  lumea tot întreabă de “burice de caşcaval”…

Io, atot-neştiutor cum sunt, am luat istorisirea de la Tanti Gica flamura de la Pofta Focului, care e o formă de protectoare a tainelor delicioase şi mai scapă câte una la cei dragi!

…şi uite aşa, mi-a povestit Tanti Gica povestea “buricului” de caşcaval care vine de pe vremea lu’ răposatul nostru cizmar, când fabricile duduiau de caşcaval produs pentru export. Bietul nostru muncitor, urmând tradiţia vremurilor, se chinuia să scoata şi el câte o bucăţică pe uşa mare de metal…. fără să atragă atenţia Cerberilor de la intrare…

Vedeţi voi dragii moşului, caşcavalul are o proprietate magică, de semifluiditate, mai ales la cald şi mai ales când este proaspăt… şi prea-inventivii noştri poznaşi români in materie de furtişaguri)recunoscuţi internaţional), n-aveau unde să-l pună decât la burtică, mai precis roata în jurul ei – şi centrul fiind – principalul “vinovet” al istorioarei noastre: buricul.

Iote aşa dragi prieteni a apărut buricul de caşcaval…

Nu vă promit mare lucru… dar vreau tare mult – cu atâtea cereri – să aducem această Bunătate de la Viofanny şi pe meleagurile târgoveţului nostru ieşean. Nu de alta, dar în zilele noastre prea-strivite de birocraţie, să ai autorizat un produs tradiţional cu toate patalamalele la mână – înseamnă ceva! Lucrez la asta şi vă ţin informaţi dragilor!

Nu de alta, dar tot Iaşul ăsta aşa fromos cum e, o să înţeleagă la un moment dat că este o groaznic de mare diferenţă între a produce ceva la “albastru” – fără supraveghere şi normative, fără nici o durere de bască de ploaie din/cu păr de oaie- şi a face treaba sub ochii beliţi ai autorităţii şi cu frica lui Dumnezeu (pogorât sub forma controalelor urmate de amenzi usturătoare) şi conform cu dichisitele alea de legi– care totuşi guvernează un stat de drept (chit că e încă strâmb al nostru).